Občianske združenie Mikuláš Klimčák Gallery

História občianskeho združenia Mikuláš Klimčák Gallery sa začala písať v roku 2016.

Po Klimčákovej smrti sa jeho príbuzní a priatelia rozhodli spojiť sily, aby skompletizovali a zdokumentovali jeho celoživotnú tvorbu. Našli jeho viaceré stratené či zabudnuté diela, ktoré boli roztrúsené po celom svete. Umelec na ne časom pozabudol a tak ostali dlhé roky v Bulharsku, či Amerike. Podarilo sa tiež zachrániť a zreštaurovať aj pár diel, ktoré znehodnotili bezdomovci. Boli uložené v priestoroch bývalého chátrajúceho Istropolisu. Do miestnosti s dielami vnikli cez rozbité okno ľudia bez domova a istý čas v nej prespávali. Z veľkých obrazov si vyrobili stan a prikrývali sa dokonca Klimčákovými gobelínmi. Viaceré diela boli značne poškodené, niektoré z nich sa však podarilo zreštaurovať a zachrániť.

Následne, pri príležitosti Klimčákových nedožitých 100. narodenín vytvorili Virtuálnu galériu Mikuláša Klimčáka, ktorá je dostupná na www.klimcak.sk. Podrobne prezentuje jeho život a tvorbu. Sú v nej prvýkrát zverejnené aj jeho stratené či zabudnuté diela. Tvorbu umelca už viac ako rok prezentujú aj prostredníctvom FB stránky klimcak.sk.

V roku 2024 sa dovtedy neformálne združení nadšenci a obdivovatelia Klimčákovho diela rozhodli pretransformovať a založili občianske združenie Mikuláš Klimčák Gallery.